4.2 تنش هاي ثانويه در خرپاها
در بسياري از موارد در طراحي خرپاها و شاهتيرهاي مشبك، نيازي به در نظر گرفتن تنش هاي ثانويه نيست. با اين حال، اين تنش ها بايد براي خرپاهاي سنگين مورد استفاده در ساختمان هاي صنعتي و پل ها محاسبه شوند.
براي خريد و دريافت اطلاعات درباره تيرچه كروميت به اين صفحه مراجعه كنيد.
تنش هاي ثانويه ناشي از:
خروج از مركزيت در اتصالات
بارهاي اعمال شده بين گره هاي خرپا
لنگرهاي ناشي از اتصالات صلب و خيز خرپا.
جزئيات آنها در زير مورد بحث قرار مي گيرند:
- خروج از مركزيت در اتصالات
ساخت خرپا بايد دقيق باشد به طوري كه هر دو محور مركزي اعضاي خرپا يا خطوط ميان تار اتصالات پيچي در يك نقطه در گره ها به يكديگر برسند. در غير اين صورت، اعضا و اتصالات بايد به گونه اي طراحي شوند تا در برابر لنگرهاي خمشي ناشي از خروج از مركزيت، مقاومت كنند. اين لنگرها بايد بين اعضايي كه در مفاصل به هم مي رسند با توجه به سختي هاي پيچشي آنها تقسيم شوند. تنش هاي ناشي از خروج از مركزيت هاي كوچك اغلب ناديده گرفته مي شوند.
- بارهاي اعمال شده بين گره هاي خرپا
لنگرهاي ناشي از اين بارها و تنش هايي كه همراه با آن ها به علت بارهاي محوري اوليه ايجاد مي شود بايد محاسبه شوند؛ به همين دليل است كه بايد اعضاي مربوطه به عنوان تير ستون طراحي شوند. اين وضعيت اغلب در خرپاهاي سقفي رخ مي دهد كه در آن بارها به اعضاي افقي فوقاني از طريق پرلين ها اعمال مي شود كه ممكن است در گره ها قرار نداشته باشد. روش محاسبه دستي در ابتدا به منظور تجزيه و تحليل خرپاهايي است كه بارهاي اعمال شده در گره ها مي باشد و باعث ايجاد نيروي محوري در اعضا مي شود. سپس يك تجزيه و تحليل جداگانه براي خمش عضو افقي فوقاني انجام مي شود كه به عنوان يك تير پيوسته در نظر گرفته مي شود. گره E به دليل تقارن ثابت مي باشد، اما گره A را بايد به صورت مفصلي در نظر گرفت؛ در غير اين صورت و اگر اتصال بين خرپا و ستون به صورت مفصلي د رنظر گرفته شود، لنگر خمشي به عضو افقي تحتاني منتقل خواهد شد. عضو افقي فوقاني براي تحمل بار محوري و خمشي طراحي شده است. تجزيه و تحليل كامپيوتري آن نيز در زير ذكر شده است.
- لنگر ناشي از مفاصل صلب و خيز خرپا
تنش هاي ناشي از لنگرهاي ثانويه در خرپاها با اعضاي ضخيم و كوتاه اهميت زيادي دارند. يك سري قوانين تقريبي در هنگام انجام اين تحليل ها در نظر گرفته مي شوند. اگر لاغري اعضاي افقي در صفحه خرپا بيشتر از 50 باشد و در بيشتر اعضاي جان بيشتر از 100 باشد، مي توان از اثر تنش هاي ثانويه چشم پوشي كرد. در خرپاهاي ساختماني، بارها عمدتا استاتيكي هستند و لازم نيست اين تنش ها محاسبه شوند. حداكثر تنش هاي ناشي از لنگرهاي ثانويه در انتهاي اعضا اتفاق مي افتد و به احتمال زياد باعث فروپاشي سازه نمي شود. با اين حال، هنگامي كه اثرات ناشي از خستگي قابل توجه باشد، اين تنش هاي ثانويه بايد مورد توجه قرار گيرند. روش تجزيه و تحليل لنگرهاي ثانويه در زير آمده است.
4.3 تجزيه و تحليل الاستيك دقيق
با توجه به روش ماتريس سختي در تجزيه و تحليل قاب ها، مي توان با استفاده از يك روش تحليل قاب ساده،، يك تير پيوسته، يك سازه با اتصالات صلب، خرپاهاي پيوسته و يا خرپاهايي كه بارها در بين گره ها اعمال مي شود را تجزيه و تحليل كرد. همچنين مي توان خرپا را با استفاده از خروج از مركزيت اتصالات مدل سازي كرد. اندازه اعضا بايد با استفاده از تجزيه و تحليل دستي از پيش تعيين شود. تمام اطلاعات مورد نياز براي طراحي، خروجي هايي نظير خيز اتصالات است.
مهم است كه يك روش سازگار براي تحليل و طراحي استفاده شود. اين به اين معني است كه اگر لنگرهاي ثانويه ناديده گرفته شوند، نيروهاي محوري اصلي كه بايد در طراحي استفاده شوند، بايد از تحليل ساده خرپا به عنوان يك قاب استخراج شوند. نيروهاي محوري حاصل از تجزيه و تحليل كامپيوتري قاب صلب مي تواند به طور قابل توجهي توسط لنگرهاي مشترك اصلاح شود.
- سه شنبه ۰۴ دی ۹۷ ۱۲:۵۱ ۲۸ بازديد
- ۰ نظر